Turkduva
Streptopelia decaoto

En häckande art som påträffas året runt.


Turkduva, Lilla Kungsladugården, Nyköping. Foto: Anki Gustafsson


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

En sydosteuropeisk art som under 1900-talet kraftigt expanderat norrut. 1949 gjordes det första svenska fyndet, två år senare häckade enstaka par i Skåne och Halland. I Sörmland iakttogs den första fågeln 1953 vid Sundby, Lilla Malm. Det dröjde dock ytterligare tio år innan arten etablerade sig här.
De första häckningsuppgifterna är från Eskilstuna och början av 60-talet. Redan efter ett par år hade ett starkt fäste bildats där. I slutet av 60-talet hade ett fåtal par även börjat häcka i Strängnäs och Nyköping och runt 1970 hade turen kommit till Katrineholm och Vingåker. I de östra och sydöstra delarna av Sörmland saknades arten ännu helt.
Under slutet av 60-talet och början av 70-talet ökade arten starkt. Numerären i ovanstående orter ökade, samtidigt som ensamma par häckade på nya lokaler, exempelvis i Valla, Hållsta och Ärla. Vid riksinventeringen 1974-75 hade det sörmländska beståndet sin största omfattning. Totalt rapporterades 40 par, men en skattning pekar snarare mot 50. I slutet av 70-talet stagnerade expansionen och på en del orter har nu arten minskat betydligt, exempelvis i Eskilstuna och Strängnäs. Orsakerna är svåra att utröna, eventuellt kan stränga vintrar ha redu-cerat beståndet. Även en sämre tillgång på spillsäd runt silos kan ha bidragit till minskningen. Då rapporter och iakttagelser från de olika orterna sammanvägs, synes idag beståndet halverat jämfört med toppåren i mitten av 70-talet.
En positiv sida utgör de senare årens observationer av par i Södertälje.

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland