Trastsångare
Acrocephalus arundinaceus

En häckande art.


Trastsångare. Foto: Jorma Jokinen


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Trastsångaren har etablerat sig i Sverige först under 1900-talet. Tidigaste bofynd gjordes i sjön Yddingen i Skåne 1917. Den har senare ökat kraftigt och spritt sig upp till Mellansveriges vassjöar med bla ett stort bestånd i Tåkern. Totala antalet sjungande hanar i Sverige beräknades 1985 uppgå till cirka 200 exemplar varav ca 80 i Tåkern.
Från Sörmland rapporterades den första sjungande trastsångaren i Hagbysjön 1961. Därefter gjordes fynd alltmer regelbundet, men med få individer, maximalt 3 hanar per år, fram till och med 1975. Inget fynd noterades dock riksinventeringsåret 1971. Från 1976 ökade fynden markant. Medeltalet rap-porterade hanar under 11-årsperioden 1976-1986 uppgick till ca 10. I Söderfjärden har den för övrigt varit årsviss sedan 1976.
Trastsångaren väljer genom sin storlek och tyngd att häcka i bestånd av hög och kraftig bladvass med grova strån att fästa bokorgen vid. Studier av en färgmärkt population i Kvismaren i Närke har visat att en del hanar kan häcka tillsammans med flera honor, som var och en framgångsrikt kan föda upp sin kull.
Trastsångaren flyttar i slutet av juli-september till tropiska Afrika och återvänder under maj.

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland