Törnskata
Lanius collurio

En häckande art.


Törnskata, hane, Brannäs våtmark, Oxelösund. Foto: Thomas Larsson


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Törnskatans speciella insektsdiet påverkar starkt artens förekomst i landskapet. Den lever till stor del av sol- och värmekrävande insekter och trivs därför bäst i öppen terräng med glest utspridda sittplatser, från vilka jakten bedrivs. De gamla kreatursbetade hagmarkerna med enbuskar och nyponsnår är närmast idealiska. I den mån sådana marker nu växer igen eller planteras igen har nutida hyggen kommit att bli en viktig ersättning, så länge den nyplanterade skogen inte slutit sig för tätt över markytan.
Det torrare klimatet längs ostkusten har bidragit till tätare förekomst i kustlandet och på skärgårdsöarna än i inlandet. Beståndet kan växla rätt starkt från år till år. Kyliga våta vårar bidrar till att bromsa insträcket till landet från söder och sydost. Likaså kan motsvarande dåliga somrar göra att arten inte går till häckning eller att kullarnas ungar blir få eller dör av svält.
Den utpräglade insektsdieten gör att fågelns vistelse här blir kort. Flertalet anländer i maj men åtskilliga inte förrän i juni och bortflyttningen sker till stor del redan i augusti.

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland