Tjäder
Tetrao urogallus

En häckande art som påträffas året runt.


Speland tjädertupp från en sörmländsk spelplats. Foto: Leif Nyström / www.nh-foto.se


Utbredning i rapportområdet:
I Sörmland föredrar arten stora, mogna barrskogsområden, gärna med hällmarksinslag. De rikligaste förekomsterna finns idag i Mälarmården, Kolmården samt de stora skogsområdena runt Gnesta.

Utbredning/häckningsområde i Sverige:
I Sverige finns tjädern av underarten T. u. urogallus i alla större barrskogar från norra Skåne upp till barrskogsgränsen i de lappländska fjällen. Sommartid visar den sig ofta uppe på högfjället, till och med ovanför björkregionen. Den norrländska tjädern är betydligt mindre än den syd- och mellansvenska. Tjädern uppehåller sig helst i skogar som är något blandade med lövträd och genomkorsas av kärr och myrar. Man har dock på flera ställen iakttagit att tjädern börjat trivas också i mindre skogsbestånd, till och med i hagmarker.

Kommentar:
Tjädern är den största vilda hönsfågeln i Sverige. Arten saknas eller förekommer mycket sparsamt runt Mälaren, odlade området i det inre av Sörmland, i skärgården samt på Mörkö. Tidigare fanns en mer spridd och betydligt större stam i skärgården.

Häckningsområde utanför Sverige:
Arten förekommer i öppna skogar i norra och mellersta Europa samt i norra Asien och har ett utbredningsområde på mellan 1-10 miljoner km2 och uppskattas till cirka 1,5-2 miljoner individer i Europa.


Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland