Strömstare
Cinclus cinclus

En vintergäst, enbart enstaka häckningar vissa år.


Strömstare från Femöre, Oxelösund. Foto: Tommy Ubbesen


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Strömstaren häckar vid rinnande vatten med en ojämn förekomst över hela landet. Den är oftast sällsynt i landets södra delar och blir gradvis vanligare mot norr.
I Sörmland är den en sällsynt men årlig häckfågel. Antalet par varierar mellan olika år, men torde sällan överstiga 10. Kärnområdet utgörs av Mälarmårdens vattendrag medan endast enstaka häckningsfynd gjorts i de västra och södra landskapsdelarna.
I slutet av oktober-november anländer höststräckande fåglar, troligen från Norge och mellersta fjälltrakterna. Många av dessa sträcker vidare och de flesta fåglar som övervintrar hos oss anländer hit i november-december. Vinterbeståndet inventerades säsongen 1986-87 och beräknades uppgå till ca 250 ex (Betzholtz och Gustavsson, 1987). Från slutet av mars-början av april sker en återflyttning till häckningsområdena.
Arten har från 1985 och några år framåt specialstuderats i Sörmland genom bl.a ringmärkning och eftersök av häckningar genom "Strömstaregruppen" i Flen och Nyköping (Gustavsson och Betzholtz, 1989).

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland