Skräntärna
Sterna caspia

En häckande art.


Skräntärnor vid Skåra viltvatten, Nyköping. Foto: Thomas Larsson


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Skräntärnan är sedan gammalt känd i Sörmland. Bara några få år efter det att arten beskrivits vetenskapligt (1770) skrev Anders Sparrman (1786-1789) att den "förekom rikligt i haven vid Södermanland". Redan från kartor utgivna i slutet av 1600-talet finns dock angivelser på skär: "skränmåsschier", vilket antyder att skräntärnan funnits långt tidigare i landskapet. Trots att skräntärnan har en splittrad utbredning i de flesta världsdelarna finns den som häckfågel i norra Europa enbart i Östersjön. Totala beståndet har beräknats till något mer än 1800 par 1984 och av dessa häckade ungefär en tredjedel i Sverige (602 par).
Skräntärnan häckar på exponerade skär i ytterskärgården eller på små öar längs kusterna, antingen i stora kolonier på hundratals fåglar eller i enstaka par. I Sörmlands län finns en koloni av Sveriges cirka 12. Sedan dess har båda koloniernas storlek minskat och 1986 beräknades ca 86 par häcka i de sörmländska kolonierna. Dessutom förekommer några ensamma par.
Sedan gammalt är en koloni känd från Källskären, där ca 100 par redan fanns i 1900-talets början. Källskärskolonierna finns dokumenterade i böcker av Bengt Berg och Paul Rosenius. Under vissa perioder har skräntärnorna häckat på Grässkären.
Under 1950-talet häckade dock tärnorna på Lacka Trutbåda utanför Trosa.
Betydligt fler fåglar är närvarande på våren, men tärnorna förefaller att störas av minkar varför en del tidigt lämnar området. Den negativa utvecklingen av populationen i Östersjön beror på flera faktorer av vilka torkan i Sahelom-rådet i Afrika troligen är den viktigaste. Vid torka övergår den fattiga fiskarbefolkningen i stor utsträckning till fågelfångst, varvid tärnorna både fångas på krok och i nät.
Efter övervintring, främst i tropiska Västafrika anländer skräntärnorna till Östersjön i april och början av maj. Man ser dem vid denna tid samlas på traditionella rastplatser, tex vid Strandstuviken och vid Tullgarn, samt vid vissa våtmarker/insjöar.
Familjegrupperna uppträder i insjöarna vid månadsskiftet juli-augusti och ett par veckor framåt. Under augusti-september sker sedan bortflyttningen.

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland