Prutgås
Branta bernicla

En rastande och sträckande art.


Prutgås. Foto: Arne Hellström


Utbredning i rapportområdet:
I Sörmland iakttas den sparsamt, framför allt under höststräcket och i kustområdena. I inlandet görs endast enstaka fynd, långt ifrån årligen, av översträckande flockar.

Utbredning/häckningsområde:
Den häckar på öar och nära havskuster på arktisk tundra i Europa, Asien och Nordamerika.


Den brukar delas in i tre taxa:
Branta bernicla bernicla, nominatformen, häckar från ön Kolgujev i nordvästra Ryssland till Tajmyrhalvön i Sibirien. Flyttar genom Östersjön till sina vinterkvarter i kustområden i Danmark, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och på Frankrikes västkust.
Branta bernicla hrota, kallad ljusbukig prutgås, häckar i arktiska Kanada från ön Melville och österut till Grönland, Svalbard och Franz Josefs Land. Den har två skilda övervintringsområden. Den ena är utefter Amerikas atlantkust från Massachusetts till South Carolina, där merparten övervintrar utmed New Jerseys kuster. Det andra övervintringsområdet är Danmark och Storbritannien och dessa fåglar passerar Island och Norge på sin flytt från och till sina häckningsområden.
Branta bernicla nigricans, ibland kallad svartbukig prutgås eller svart prutgås, häckar i de allra nordligaste delarna av östra Sibirien, Alaska och nordvästra och norra Kanada. De övervintrar utefter Amerikas stillahavskust så långt söderut som till Kalifornien och Mexico.

Historik:
Namnet prutgås namns första gången av Linné 1761 och uppges då vara ett småländskt dialektnamn. "Prut-" är ljudhärmande. Arten har även kallats för taflacka och rotgans. Det latinska namnet "Branta" betyder bränd, vilket syftar till det sotsvarta som fågeln har i sin fjäderdräkt. Ordet "bernicla" kommer av det engelska barnacle som är ett sorts kräftdjur som sitter fast på stenar och träpålar i havet. De brukar också kallas för långhalsar. Detta anknyter till en gammal sägen då folk vid de Engelska kusterna plötsligt om hösten såg dessa hundra tusentalet av prutgäss. Man trodde att de uppstått från dessa havsdjur, vilka med sina långa skaft och den i ändan av detta sittande koniska, med kalkplåtar bepansrade kroppen, kan likna ett gåshuvud med näbb och lång hals.

Flyttning:
Höststräcket av prutgäss passerar Sverige huvudsakligen mellan 15 september till slutet av oktober och vårsträcket från slutet av april till början av juni. Under sträcket följer prutgåsen i huvudsak kustlinjen. Övervintrar vid kusterna av Atlanten, Nordsjön och Stilla havet. Över 103.000 prutgäss övervintrar i Storbritannien och det är ca. hälften av den totala världspopulationen.


Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland