Kärrsångare
Acrocephalus palustris

En häckande art.


Kärrsångare. Foto: Kalle Brinell


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Kärrsångaren häckar tämligen allmänt i sydligaste Sverige och på västkusten men har under senare år expanderat norrut i landet. Arten är bunden till högvuxen örtvegetation, särskilt sådan dominerad av älgört eller brännässlor. Den har säkerligen gynnats av den accelererande igenväxningen av tidigare betade fuktängar och våtmarker.
Sedan det första fyndet i Sörmland gjordes vid Gnesta 1963 har arten ökat långsamt fram till 1982, då 25 sjungande hanar rapporterades. Redan 1980 observerades en trolig häckning söder om Eskilstuna. 1983 gjordes ett häck-ningsförsök vid Oxelösund och 1984 genomfördes en lyckad häckning i Västermo socken vid Hjälmaren.Numera sker årlig häckning i rapportområdet.
Utbredningen i landskapet är koncentrerad till kusten samt den norra delen nära Mälaren, medan arten bara rapporterats från spridda lokaler i de inre delarna av landskapet.
Arten flyttar tidigt söderut och sträckförloppet har kunnat följas genom bla verksamheten vid Snäckviken där 53 fåglar ringmärkts mellan 1983 och 1988. De första fåglarna sträcker i slutet av juli och de sista har normalt lämnat området i slutet av augusti.

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland