Järpe
Bonasa bonasa
En ovanlig häckande fågel.


Utbredning i rapportområdet:
Arten förekommer i Sörmland sparsamt, främst i de mellersta och norra delarna, i fuktiga barr- och blandskogar. Beståndet i länet är sannolikt minskande.

Utbredning i Sverige:
I Sverige finns den Norrlands skogsområden med mer glesa bestånd i fjällnära skogar men kan förkomma ända upp i fjällbjörkskog. I mellansverige är den mer utspridd i skogsområden men saknas i mer jordbruksdominerade områden. I södra Sverige finns den lokalt allmänt i sammanhängande skogsområden ända ner till södra Småland och norra Skåne. Det svenska beståndet av järpe har uppskattats till 100 000 par (1999) men det finns också uppgifter på ca 150 000 par. Antalet har sannolikt minskat på grund av biotopförstörelse i det moderna skogsbruket.

Kommentar:
Järpen har revir och uppehåller sig inom cirka 40 hektar, sett över ett år. Ungfåglarna sprider sig i september och etablerar ett eget revir samma höst. Arten lever i par större delen av året, förutom den tid då honan tar hand om ungarna. Detta skiljer järpen från de andra skogshönsen där tuppar och hönor normalt bara träffas vid spelet. Under höst, vinter och vår uppträder tupp och höna i löst sammanhållna par. Detta är en fördel för bägge individer då fyra ögon ser mer än två. Detta samarbete tillåter också besök på mer öppna områden som annars varit förknippad med för stor risk att bli tagna av rovdjur. Att bilda större flockar skulle samtidigt medföra för stor konkurrens om maten.

Häckningsområde utanför Sverige:
Den förekommer i sammanhängande skogar i Europa och Asien samt i bergsområden i Centraleuropa.


Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland