Gravand
Tadorna tadorna

En ovanlig häckande art.


Gravand, hane, vid Strandstuviken, Nyköping. Foto: Jan Höglund


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Arten har i Sverige sitt starkaste fäste från Bohuslän till Blekinges skärgård, samt på Öland och Gotland. I Sörmland påträffades den första gången 1954, men började inte uppträda årsvisst i landskapet förrän i början av 1960-talet. Första häckningen ägde rum 1963 vid Tullgarnsnäs och sedan 1969 sker årliga häckningar.
I Sörmland utgör Strandstuviken/Snäckviken och Hartsö skärgård artens huvudområden. Det häckande beståndet uppgår vanligen till 5-6 par. Den säk-raste häckningslokalen i Sörmland är Strandstuviken/Snäckviken där häckning skett årligen sedan 1970.
Häckningen inleds i månadsskiftet april-maj. De icke häckande gravänderna försvinner från de sörmländska vattnen i början på juni, medan de häckande paren stannar kvar tills ungarna blir flygfärdiga i början på augusti. Ungfåglarna drar ofta vidare i samband med att de blir flygga, men enstaka exemplar dröjer kvar något längre i närheten av häckningsplatserna.
Gravanden anländer till Sörmland i samband med islossningen i månadsskiftet mars-april, men ses ibland så tidigt som i mitten på mars. I inlandet görs endast tillfälliga observationer vår och höst.

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland