Gråhakedopping
Podiceps grisegena

En rastande art.


Gråhakedopping. Foto: Leif Nyström / www.nh-foto.se


Utbredning i rapportområdet:
Ses framförallt under artens sträckperioder och då främst i skärgården. En häckning har konstaterats i skärgården vid Fifång, Asköfjärden 2007.

Historik:
Åren 1941 - 1965 häckade dock 1-2 par årligen i Södra Kärrlången, Mariefred och 1966 häckade ett par i Torpsjön, Frustuna. Därefter har ingen häckning konstaterats, men enstaka exemplar har setts under maj - juni i tänkbara häckningssjöar.
Övervintringsförsök är känt i ett fall vintern 1979 - 1980 då en utmattad gråhakedopping påträffades i Gnestatrakten i slutet av januari och flyttades till öppet vatten där den dock dog i mitten av mars.

Utbredning i Sverige:
I Sverige förekommer fågeln som häckfågel i Skåne och på Öland, vid Hornborgasjön i Västergötland, vid sjön Tåkern i Östergötland, och med tyngdpunkten i sjöar och vikar, exempelvis Brändöfjärden, vid Bottenviken i Norrbotten.

Flyttning:
Under sträcktiderna ses den framför allt i skärgården där den är en regelbunden men fåtalig sträckare under september-oktober. Några exemplar brukar även ses in i november - december. Under våren är observationerna i skärgården färre men gråhakedoppingen passerar regelbundet, framför allt under maj. Något enstaka tillfälle har även övervintring ägt rum, eller varje fall har en sådan påbörjats.

Häckningsområde utanför Sverige:
Gråhakedoppingen finns på norra halvklotet i Nordamerika, Europa och Asien.


Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland