Fjällgås
Anser erythropus

En fåtalig rastande fågel på vår och höst.

Fjällgås vid kanotstadion, Nyköping. Foto: Göran Andersson


Utbredning i rapportområdet:
Rastar under vår och höst med enstaka exemplar i rapportområdet, framförallt i anslutning till kusten eller in mot området kring Öster-Malma.

Utbredning/häckningsområde:
Sällsynt i norra delen av landet uppe på fjällens björk och videregioner, i Asiens regioner till Japan i öster. De föredrar områden där gräset har en låg höjd.

Trend:
Den ursprungliga svenska häckningspopulationen av fjällgås är utdöd sedan 1990-talet och beståndet som finns idag är inplanterade gäss. Antalet häckande fjällgäss i Sverige beräknas nu till endast ett tiotal par, vilket gör den till en av Sveriges sällsyntaste fågelarter.

Historik:
Namnet användes första gången av Linné 1761 och är eventuellt ursprungligen ett dialektnamn från Västerbotten. ”Fjäll-” givetvis pga. att arten häckar i fjällen. Fjällgåsen har även kallats hälsinggås och dvärggås. Arten har minskat mycket kraftigt under 1900-talet. Det är okänt när minskningen började men de första uppgifterna om detta kom under 1930. Från att ha passerat Bottniska viken i tiotusental under vårflyttningen i början av seklet har beståndet minskat med minst 95% till något eller några hundratal fåglar.
Orsakerna bakom kraschen är inte helt klarlagda. Det är dock rimligt att anta att tillbakagången under den första delen av 1900-talet till stor del orsakades av fångst på häckningsområderna. Storskalig och hänsynslös fångst på ruggande fjällgäss förekom åtminstone fram till mitten av 1900-talet.

Till en viss del kan tillbakagången bero på ödeläggelsen av häckningsplatser i samband med vattenkraftsutbyggnaden, ökade mänskliga störningar och rödrävens expansion i fjällvärlden. En annan, förmodligen betydligt viktigare faktor är att övervintringsområderna har försämrats kraftigt genom förändring av markanvändning samt kraftigt jakttryck. Den ursprungliga svenska häckningspopulationen av fjällgås är utdöd sedan 1990-talet och beståndet som finns idag är inplanterade gäss. Så sent som i slutet av 1930-talet var dock fjällgås vanligare än grågås i Västerbottens kustland.

Flyttning:
I augusti till september lämnar de sina häckplatser och flyttar åt sydost mot Svarta havet och Kaspiska havet. Vissa kan flytta så långt som ner till Egypten. Kommer åter på våren under slutet av mars – början av maj.


Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland