Brushane
Philomachus pugnax

En rastande art under vår- och höststräcket.


Brushane, hane och hona. Foto: Jan Höglund


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Arten har i Sverige ett sydligt och ett nordligt häckningsområde. Det sydliga är koncentrerat till Halland, Skåne, Öland och Gotland medan det nordliga hu-vudsakligen är beläget från Jämtland och norrut.
I Sörmland är arten en allmän sträckgäst, både under vår och höst. Särskilt under våren och senhösten kan stora flockar iakttas, som mest innehållande 50-100 exemplar.
Vårsträcket sker i slutet av april-maj och vanligen syns enstaka exemplar och mindre flockar rasta såväl i kustregionen som vid översvämningsmarker i inlandet. På flera håll kan även brushanespel iakttas, vanligen med enstaka hanar men ibland ända upp till 10-20 individer. Sydsträcket börjar redan i slutat av juni och pågår ända till oktober. Kvardröjande individer har setts i tofsvipeflockar vid Stensjön ända till mitten av november.
Endast en häckning har konstaterats i Sörmland under de senaste årtiondena, vid Brandholmen, Nyköping 1963. Väldigt få iakttagelser från häckningstiden är för övrigt gjorda. Denna trend gäller hela Mellansverige, där endast tillfälliga häckningar genomförts.

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland