Brun kärrhök
Circus aeruginosus

En häckande art.


Brun kärrhök, Svanviken, Nyköping. Foto: Thomas Larsson


Text från bla Förteckning över Sörmlands fåglar (1992).

Den bruna kärrhöken häckar i slättsjöar och vassvikar i Götaland och Svealand norrut till S Värmland och N Uppland. Några spridda häckningar förekommer även norr om Dalälven ända upp till Norrbottens kustland.
Vid den senaste riksinventeringen 1979 beräknades den svenska populationen uppgå till omkring 500 par med tyngdpunkten i ett område omfattande Mälarlandskapen, Närke, S Värmland, Västergötland och Östergötland, även en god stam i Skåne. Arten ökade med omkring 100 procent under 1970-talet enligt pågående specialinventeringar i Söderfjärden, Kvismaren, Hornborgasjön och Tåkern. Men några år in på 1980-talet minskade den åter, i Söderfjärden från 17 par toppåret 1982 till endast 7 par 1985, sammanfallande med de svåra torkåren i Sahelområdet i Afrika. Därefter har ånyo en svag ökning skett till 13 par 1989 samt en ny topp på 18 par 1990.
Sörmland har landets största bestånd av brun kärrhök med över 100 par. 1979 uppskattades antalet häckande par till 128 (Wahlén, 1980). De kärrhökstätaste områdena finns i Mälaren (Söderfjärden och Tynnelsöfjärden), i Långhalsen och i sjöområdet NV Gnesta.
Den bruna kärrhöken är en karaktärsfågel i vassrika slättsjöar där den ofta häckar på samma lokaler som rördrom. Boet byggs i tät gammelvass. Ibland kan några par häcka nära varandra (1-200 meter) men vanligen är avståndet till närmaste granne omkring 1 km. Hanen, som under hela häckningstiden förser familjen med bytesdjur, ses ofta utsträcka sina jaktutflykter flera kilometer över jordbruksmarkerna kring sjöområdet.
I augusti-september flyttar arten åt SV till Medelhavsländerna och Västafrika. Åter i april, i södra Sverige ofta redan i slutet av mars. Tidigaste och senaste fynd vid Söderfjärden är 27 mars respektive 28 september.
Ett vinterfynd har gjorts av en hane 6.1 1963 vid Brandholmen, Nyköping, vilket var den första vinterobservationen i Sverige (Rapportkommittén för Vår Fågelvärld i Södermanland, 1965).

Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland