Bläsgås
Anser albifrons

En rastande art under vår- och höststräcket.


Bläsgås, Skåra viltvatten, Nyköping. Foto: Jan Gustafsson


Utbredning i rapportområdet:
Arten får numera betraktas som en regelbunden, om än sparsam sträckgäst, både under vår och höst. Även rastande fåglar observeras årligen, såväl i inlandet som längs kusten.

Utbredning/häckningsområde:
Den lever i de arktiska regionerna av Europa, Asien och Nordamerika samt på Grönlands sydspets. Bläsgåsen är en arktisk havskustfågel som häckar på tundran. Antalet individer uppskattas till runt 3 miljoner individer.

Bläsgåsen delas upp i fem underarter:
A. a. albifrons, nominatformen, häckar i de nordligaste områdena av Europa och Asien, och har sina vinterkvarter söderut i Europa, som Skandinavien, England och Wales.
A. a. frontalis, häckar i de östligaste områdena av Sibirien österut till arktiska Kanada. Den övervintrar i USA och Japan. Denna underart är något större än nominatformen, med en marginellt längre näbb.
A. a. gambeli, häckar i nordvästra Kanada och är i sin tur lite större än frontalis. Den övervintrar vid amerikanska Gulfkusten.
A. a. elgasi, är en population som vissa taxonomer kategoriserar som en underart medan andra för den till gembeli. Populationen häckar i sydvästra Alaska och omfattar de största och mest långnäbbade av alla bläsgäss. Denna population övervintrar i Kalifornien.
A. a. flavirostris, Grönländsk bläsgås, häckar i områden på västra Grönland och tillbringar vintern på Irland och västra Skottland.

Historik:
Namnet bläsgås användes första gången 1828. "Bläs-" på grund av den vita bläsen i pannan. Arten har även kallats vitpannad gås och fjällgås (det senare pga sammanblandningen med fjällgåsen).

Trend:
I Sörmland har antalet observationer ökat under den senaste tioårsperioden.

Flyttning:
Under oktober och november flyttar den mot Storbritannien, Danmark, Holland och Frankrike. Vissa år övervintrar även en del individer i Skåne.
Passerar sedan igen under mars och april under sin flyttning norrut.


Svalanlänkar
Bilder på arten i rapportområdet.

Copyright © Rrk – Föreningen Sörmlands Ornitologer 2007, Alla rättigheter förbehållna.
E-post: Rrk sörmland